Om Medicinsk Fotvård

Vad är skillnaden mellan vanlig fotvård/pedikyr och medicinsk fotvård?

 Skillnaden mellan medicinsk fotvårdsbehandling och pedikyr / vanlig fotvård är att medicinsk fotvård förebygger, behandlar och lindrar sjukdomar och andra ohälsotillstånd i foten och underbenet. Orsakerna kan vara många och bero både på yttre och inre faktorer.

Pedikyr och vanlig fotvård behandlar endast foten på ytan. Ordet pedikyr kommer från de latinska orden Pes= fot och cura= vård, fotvård, där man pysslar om utseendet på fötter och tånaglar.

 För att få utföra medicinsk fotvård krävs att man är diplomerad. Det är också viktigt att fotvårdaren har en behandlings och skadeförsäkring.

Medicinsk fotvård kräver även ett egenkontrollprogram, där rutiner för städning, avfallshantering, rengöring av instrument och utrustning finns.

 Medicinsk fotvård betyder att utövaren har en bred kunskap om hur sjukdomar som diabetes, psoriasis och reumatism kan påverka fötterna. Är också speciellt utbildad i att jobba med skalpell och åtgärda problem som nageltrång, slipa ner kartnaglar, åtgärda förhårdnader och andra hudproblem som uppstår vid tryck mm. Även reda ut orsaken till eventuella fotproblem och arbeta förebyggande med att åtgärda problemet. Det estetiska som medföljer är ett plus.

 Medicinsk fotvård är friskvård vilket innebär att man kan få ersättning för behandlingar av sin arbetsgivare!

fotforbundet_logo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.