Förebyggande fotvård

Förebyggande fotvård

 Fötterna är nog en av de kroppsdelar som är mest bortglömd och som inte prioriteras i första hand. Om man aldrig har haft problem med sina fötter kan tycka att det här med fotvård är ganska onödigt. Frågar man däremot den som har besvär med sina fötter så får man ett helt annat svar. Som Socrates en gång sa ”When our feet hurt, we hurt all over”.

 Det är inte bara äldre människor som har problem med sina fötter. Även unga människor kan få problem med sina fötter. Det kan till exempel vara nageltrång, nedsjunkna fotvalv och snedvridna och förstelnade tåleder. Ofta beror detta på felformade skor, hårda golv och brist på fotgymnastik, men det kan i viss mån även vara ärftligt.

 Det finns mycket man kan göra för att förebygga problematik med fötterna. Ett av det viktigaste är att inte köpa för små skor. Speciellt kvinnor har en tendens att köpa för små och trånga skor. Köp skor som är bekväma redan vid köptillfället och var noga med att tårna ordentligt får plats. Om man är snäll mot sina fötter och låter dem gå i bekväma skor mestadels så är det heller inte några problem att vid festliga tillfällen bära högklackat.

 Lite tips på vad du kan göra för att förebygga problem med fötterna:

 -Använd fotriktiga och bekväma skor.

-Ha en sula med svikt i om du använder platta skor. Speciellt viktigt om du går och står mycket på hårda underlag. Det finns sviktsulor som man kan flytta mellan skor.

-har du nedtrampat fotvalv så be din fotterapeut hjälpa dig att prova ut ett skoinlägg med en så kallad pelott.

-Fila inte fötterna för ofta. Däremot kan gärna smörja fötterna varje dag med en bra och fet fotcremé. Smörj inte mellan tårna, då är det risk för fotsvamp.

-Klipp tånaglarna rakt men runda av naglarna lite i hörnen för att förhindra att de växer in i huden med nageltrång som påföljd.

-Torka noggrant mellan 4:e och 5:e tån där ofta fotsvamp får fäste. Lägg gärna lite toapapper mellan tårna en stund efter duschningen så att det verkligen får torka ut.

-Byt strumpor varje dag och tvätta dem i 60c annars överlever eventuell fotsvamp.

-Sist men inte minst – gör lite fotgymnastik varje dag! Det förebygger många besvär och lindrar de du redan har fått. Tåhävningar, plocka kulor och spreta med tårna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.